Om een echt totaal andere ervaring te beleven op IJsland is een trip in de IJslandse hooglanden een must. Hier ervaart men het gevoel van avontuur in de woestenij. Hier zult u zeer weinig andere mensen tegen komen en ervaart u woeste ritten door rivieren en over rotsachtige paden.

Hooglanden

De hooglanden bevinden zich in het centrum van IJsland. Hier wonen vrijwel geen mensen. Het binnenland is praktisch één grote vulkanische woestijn. Doordat regenwater zo snel diep de grond in gaat is het onmogelijk voor planten om er te groeien. Hierdoor zijn de hooglanden één grote vlakte van as en zwarte aarde, een enkele oasis in de buurt van rivieren daar gelaten.

Verspreid door het hoogland zijn enkele cottages waarin overnacht kan worden. In deze cottages zijn vaak gaskachels te vinden en een fornuis wat op gas draait. Het is wel nodig om zelf een slaapzak mee te nemen. Betaling voor deze cottages moet vooraf gedaan worden, maar de cottages zijn vrijwel altijd open en kunnen gebruikt worden. In het geval van onverwachte overnachting kan geld achtergelaten worden in een brievenbus in de hut zelf. De cottages zijn vrij goed geïsoleerd en vrij luxe voor het gebied waarin u ze zult aantreffen.

De hooglanden zult u moeten trotseren met een four wheel drive auto. De hooglanden kunnen alleen in de zomer betreden worden. Het is verboden om in de winter de hooglanden te betreden, al zal dit ook vrijwel onmogelijk zijn door de hevige sneeuwval die er dan plaats vindt. Het is verboden om offroad te rijden in de hooglanden. Het is niet aan te raden om zonder gids of lokale kennis de hooglanden te betreden. Wegzakkende grond langs oevers bij meren en het trotseren van vrij diepe rivieren met daarin rotsen vereist de nodige kennis en een goede aanpak van een ervaren persoon.

Landmannalaugur

Landmannalaugur is een dal in het binnenland van IJsland. Het is bekend door de ryolietbergen die in allerlei verschillende kleuren voorkomen. De bergen kleuren geel, rood, grijsgroen en bruin. Vooral wanneer het zonlicht op de bergen valt geeft dit een prachtig beeld. In het dal bevindt zich ook een deel van het lavaveld Laugahraun. Aan het eind van dit lavaveld zijn hete zwavelbronnen te vinden. Deze bronnen monden uit in rivieren waar door de mix van heet en koud water een heerlijk warm bad ontstaat.

Het park is alleen in de zomer te betreden. Er gaat een bus naar de ingang van het park, maar om het park verder met de auto te ontdekken is een four wheel drive auto nodig.

Thorsmork

Thorsmork is een groen en heuvelachtig gebied in de IJslandse hooglanden. Het gebied is vernoemd naar de god Thor. In het gebied zijn veel berkenbomen te vinden, wat vrij uniek is voor IJsland, waar vrijwel geen bomen voorkomen en waar maar één officiëel bos te vinden is. Het gebied is geliefd bij wandelaars. Er zijn veel verschillende routes te bewandelen. In het gebied bevinden zich onder andere diepe kloven en de rivieren Markarfljót en Krossá. Rondom het gebied zijn de witte bergtoppen van de drie omringende gletsjers te zien. Thorsmork is tevens per bus of eigen huurauto te bereiken. Dit moet wel een four wheel drive auto betreffen.

Hekla

De vulkaan Hekla torent als eenzame berg boven de zwarte vlaktes uit. In de zomer heeft de vulkaan een groene laag over zich heen, in de winter zal de vulkaan vrijwel helemaal wit besneeuwd zijn. Het is één van de populairste attracties in de hooglanden. Hekla is de grootste vulkaan van IJsland. Het is tevens de meest actieve vulkaan van IJsland. Vroeger, kort nadat mensen rond de vulkaan gingen wonen barstte Helka uit en verwoestte het gebied rond de vulkaan. De top van de vulkaan wordt vaak bedekt door wolken. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in het jaar 2000.

Helikopter vlucht

Wie een paar centen extra over heeft kan een helikopter vlucht boeken boven de IJslandse hooglanden. Vanuit vogel vlucht perspectief kan men pas echt zien hoe indrukwekkend de hooglanden zijn en krijgt men een goed idee van de rijke variëteit in natuurverschijnselen in het gebied. Het woeste landschap van boven bekijken zal u voor de rest van uw leven bijblijven.