IJsland staat vooral bekend om haar prachtige natuur. De absolute must see’s zetten we hieronder op een rijtje. Hier volgen de 10 bezienswaardigheden die u op een last minute naar IJsland absoluut niet mag missen.

10. De Blue Lagoon

Deze geothermische spa in de buurt van Reykjavik is de perfecte locatie om even helemaal te ontspannen. Het water is van een perfecte temperatuur en u kunt heerlijk in de buitenlucht zwemmen en ontspannen. Neem een gezichtsmasker van de speciale modder om u weer helemaal jong te voelen. Het complex is in de laatste jaren flink uitgebreid met allerlei faciliteiten; massages, restaurants en onder andere stoomcabines en sauna’s. Perfect als afsluiter na een avontuurlijke vakantie langs alle wonderen der natuur. U kunt uw bagage voor het vliegtuig veilig achterlaten en nog even helemaal tot rust komen voor u terug naar Nederland vliegt.

9. Geysir

Overal door het land kunt u geisers tegen komen. De bekendste hiervan is echter Geysir, een fonteingeiser die u tegenkomt als onderdeel van de Golden Circle route nabij Reykjavik. De geiser is één van de weinig overgebleven actieve geisers die om de zoveel tijd met veel kracht kokend water spuwt. Aanschouw de kracht van de vulkanische activiteit en moeder natuur. Een aanrader is om de geiser bij zonsopgang te fotograferen.

8. Walvis spotten

In IJsland is tot in de 21e eeuw gejaagd op deze reusachtige dieren. Zelfs nu kunt u in veel restaurants nog walvisvlees bestellen. Wij pleiten er echter voor om de walvissen levend te aanschouwen. Tours hiervoor worden georganiseerd vanuit verschillende steden, waaronder Reykjavik. De beste plaats om een walvis spot tour te doen is echter Husavik, in het noordoosten. Er zijn ook mensen die walvissen zelf vanuit de auto spotten wanneer ze over de rondweg rijden langs de fjorden. Bij goed weer zijn de walvissen te zien in de baai waar u langs rijd. Houd uw ogen dus goed open.

7. Kirkjufell berg

Deze berg zult u waarschijnlijk zien op één van de foto’s die bovenaan staan wanneer u IJsland op zoekt op Google. De berg heeft een prachtige vorm en bevindt zich in een geweldige omgeving. Het is een liefhebber voor fotografen die deze berg al op allerlei prachtige manieren hebben vastgelegd. Zonsopgang, zonsondergang en met het Noorderlicht, de berg is op allerlei mooie manieren vast te leggen. In de buurt van de berg zijn watervallen waardoor er nog meer mogelijkheden zijn om de berg op de gevoelige plaat te leggen. De berg bevindt zich op het Snaefelsness schiereiland, wat met een tour vanuit Reykjavik te bezoeken is.

6. Skaftafell ijsgrotten

Deze prachtige grotten zijn alleen in wintertijd te bezoeken. De grotten bevinden zich onder het gletsjerijs die in deze periode bevroren blijven. Het ijs in de grotten heeft in deze periode een prachtig kristalheldere blauwe kleur, wat deze beleving zeer uniek maakt. De tour naar de ijsgrotten kan in een dag vanuit Reykjavik georganiseerd worden. Wanneer u IJsland in de winter aandoet mag u de ijsgrotten eigenlijk niet overslaan.

5. Hallgrimskirkja

Deze kerk zult u niet missen wanneer u in Reykjavik bent. Dit moderne kunstwerk bevindt zich centraal in de hoofdstad en is een waar kunststuk. Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op de waterval Svartifoss, de zwarte waterval, die in het zuiden van IJsland te vinden is. De kerk steekt boven veel gebouwen uit en is één van de weinige hoge gebouwen in Reykjavik. Ook van binnen ziet de kerk er imposant uit. Merkwaardig is de zeer moderne interpretatie waarvoor is gekozen bij het ontwerpen van de kerk. Bestijg de top van de kerk voor een prachtig uitzicht over de stad.

4. Zwarte stranden bij Vik

IJsland heeft ook prachtige stranden. De stranden zullen echter niet uitnodigen om de zwembroek aan te trekken en een frisse duik te nemen. Fris zal deze bijna zeker altijd zijn. De stranden bestaan uit zwart zand. Aan het strand vind u tevens prachtige rotsformaties gevormd door de vulkanische activiteit. Om het af te maken kunt u ook kliffen beklimmen naast de stranden. Hier nestelen zich in de juiste periode duizenden vogels.

3. Het Noorderlicht

In de juiste periode van het jaar zult u op IJsland kunnen genieten van één van de prachtigste natuurverschijnselen; het Noorderlicht. Wanneer het Noorderlicht een sterke intensiteit heeft en goed aanwezig is, zult u dit zelfs vanuit uw hotelkamer of de bar in Reykjavik kunnen aanschouwen. Het dansende licht is echter nog mooier wanneer u de stad verlaat en zorgt dat er weinig lichtvervuiling is. U kunt dit op eigen initiatief doen of middels een tour waarmee u in het holst van de nacht op zoek gaat naar een mooie plek om dit magische tafereel te aanschouwen. Ieder mens zou het in ieder geval één keer met eigen ogen moeten zien. IJsland is hiervoor een geweldige plek dankzij haar ligging dicht tegen de poolcirkel.

2. Maelifell vulkaan

De vulkaan doemt als een eenzame berg op in de binnenlanden van IJsland in het Myrdalsjökull Glacier Park. De omgeving om de vulkaan lijkt op een waar niemandsland. Zwarte kiezelstenen en een verlaten woestenij verwelkomen u bij Maelifell. De vulkaan steekt prachtig af tegen de omgeving. De vorm van de vulkaan is zoals een vulkaan werkelijk hoort te zijn, Maelifell is een voorbeeldig voorbeeld hiervoor. In de minder winterse maanden heeft de vulkaan een mosgroene kleur en ziet de vulkaan er uitnodigend zacht uit. In de wintermaanden is de vulkaan bedekt met een dikke laag sneeuw. De vulkaan bevindt zich in het binnenland, wat betekent dat u er niet met een normale auto kunt geraken. Boek een tour met een agency die u in een 4×4 mee zullen nemen in een avontuurlijke rit. U zult door rivieren en over ruige rotsachtige paden scheuren.

1. Landmannalaugur

Dit gebied in het binnenland van IJsland zal er voor zorgen dat u IJsland met geen enkel ander land kunt vergelijken. Wanneer u met een 4×4 door het landschap rijd zult u zich op een andere planeet wanen. Het national park bevat prachtige vreemd gekleurde bergen. Ook zijn er volop lava velden te vinden. De Hekla vulkaan is één van de hoogtepunten van het park. Om echt het gevoel van volledige afzondering te krijgen kunt u in één van de lodges in het park slapen, waar u en uw metgezellen zich alleen op de wereld zullen voelen. Het ultieme gevoel van vrijheid in een prachtige omgeving.

Handige links:

Walvissen en dolfijnen spotten in IJsland – SpottingWildlife.com