Historie, cultuur en keuken

De eerste bewoners van IJsland waren Vikingen. De taal die men op het eiland spreekt is daarom gebaseerd oud-Noors. Nog altijd zijn veel van de Scandinavische invloeden terug te vinden op IJsland. Maar ook veel Ieren en Schotten trokken in het verleden naar IJsland. De Lutherse kerk is de meest prominente geloofsstroming op het eiland sinds het tot Denemarken behoorde. IJsland is echter een zeer liberaal eiland en alle geloven worden geaccepteerd.

De IJslanders staan bekend als harde werkers. Ietwat nors en nuchter, maar een zeer vriendelijke en gastvrije bevolking. Toeristen zijn de IJslanders inmiddels gewend. Het aantal bezoekers per jaar wat de natuurpracht op het eiland komt aanschouwen ligt vele malen boven het eigen inwoneraantal. Maar de IJslanders beseffen dat het toerisme een belangrijke bron van inkomsten is wat hen vele mogelijkheden biedt.

De keuken van IJsland kan vaak op het eerste gezicht als eigenaardig worden ervaren door een aantal merkwaardige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gefermenteerde haai, bloedpudding en rammenballen. Maar de IJslandse keuken kent ook veel lekkere en meer normale gerechten. De meeste gerechten draaien om vis, zeevruchten of schaap, allen ingrediënten die voldoende voorhanden zijn op en rond het eiland. Maar ook walvisvlees kan bijvoorbeeld geprobeerd worden in één van de vele gezellige restaurants in Reykjavik. De stad beschikt over uitstekende restaurants waar de kwaliteit hoogstaand is met vaak prachtige presentatie van de gerechten.

Bezienswaardigheden

De meeste mensen komen naar IJsland met het vliegtuig aan op het vliegveld in de buurt van Reykjavik. Hierdoor is voor veel mensen Reykjavik de eerste bestemming. Er is genoeg te doen in en rondom de hoofdstad.

Zo is de Golden Circle bij Reykjavik in de buurt één van de grote trekpleisters van IJsland. Deze tour loopt langs drie prachtige bezienswaardigheden, namelijk: Thingvellir national park, waar veel informatie over IJsland’s historie in een prachtige omgeving te zien is. Daarnaast de grote geiser Geysir. Als laatste word afgesloten met de reusachtige en krachtige Gulfoss waterval, een waar natuurgeweld.

Wanneer men Reykjavik verlaat en de rest van IJsland wil verkennen kan dat op meerdere manieren. Men kan de rondweg over het hele eiland over in beide richtingen. Er kan ook gekozen worden om vanuit Reykjavik tours te organiseren om bijvoorbeeld een gletsjer te bewandelen, ijsgrotten of het bekende gletsjermeer te bezoeken of een aantal van de bekendere en grotere watervallen.

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om het hoogland van IJsland in te trekken met een tour. Met een 4×4 terreinwagen wordt het meest woeste gedeelte van IJsland in getrokken. Onder andere het uitgestrekte nationale park Landmanalaugur kan hier worden bezocht. U slaapt in hutjes in de weide waar u vrijwel niemand anders tegenkomt en trotseert ruig terrein en rijdt door diepe rivieren.