Akureyri is qua inwoneraantal de vierde stad van IJsland. De stad ligt in het noorden van IJsland en wordt ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Buiten het gebied van Reykjavik is dit de enige grote stad in IJsland. De stad ligt aan het langste fjord van IJsland, de Eyjafjördur, wat staat voor “eilandfjord”.

De eerste bewoner van Akureyri was een Viking uit Noorwegen die zich in IJsland vestigde. Het heeft echter nog vele eeuwen geduurd voordat Akureyri zich tot een grotere stad ontwikkelde. Begin 1900 kwam het inwoneraantal voor het eerst boven de 1000 inwoners uit.

De stad staat bekend om de prachtige botanische tuinen. Ook zijn in veel tuintjes en overal door de stad veel tuinen te vinden. De tuinen zijn altijd in opmerkelijk goede conditie voor de ligging van de stad, zo dicht bij de Noordpool.

Akureyri is natuurlijk veel kleiner dan de hoofdstad Reykjavik en heeft qua bezienswaardigheden en uitgaansmogelijkheden wellicht minder te bieden, maar direct rondom de stad is veel te beleven. Prachtige wandelingen met uitzicht op de bergen. Het gebied rond de stad en de ligging aan het fjord maakt de stad zeker aantrekkelijk om in de nabije omgeving te ontdekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De bekendste attractie in Akureyri zijn de botanische tuinen. Zowel voor toeristen als de lokale bevolking is dit een plek om even heerlijk te ontspannen. Het is één van de meest noordelijk gelegen botanische tuinen op de wereld. Nog altijd wordt er ijverig gewerkt aan de tuin en worden er nieuwe soorten planten aan de tuin toegevoegd. De tuin ligt op maar 10 tot 15 minuten lopen van het centrum van Akureyri.

In het zuiden van Akureyri vind men de oude stad. Hier zijn veel gebouwen te vinden die de laten zien hoe de stad er in oudere tijden uit zag. Een oude basisschool, een oud ziekenhuis en een oud theater zijn hier onder andere te vinden. Het ziekenhuis was het eerste gebouw op IJsland met twee verdiepingen. De oude houten gebouwen geven Akureyri een karakteristieke uitstraling.

Het meest iconische gebouw in Akureyri is Akureyrarkirkja. Deze kerk is ontworpen door dezelfde architect als de bekende Hallgrimskirkja in Reykjavik. De kerk bevindt zich op een heuvel in het centrum van de stad en torent zo over de rest van de stad uit. De vele traptreden bij de kerk zijn tevens goed voor een flinke workout, waar veel IJslanders ook gebruik van maken.

De meest iconische berg die te zien is vanuit de stad is Súlur. Deze berg is de “stadsberg” van Akureyri. De laagste van de twee toppen van de berg is de top die te zien is vanaf de stad. De beklimming van deze top is populair bij hikers en liefhebbers van een mooi uitzicht. Het 360-graden uitzicht vanaf de top is zeker de moeite waard. De beklimming is goed te doen en er is geen ervaring met betrekking tot klimmen voor nodig.

Voor de liefhebbers is er een skiresort genaamd Hlìdarfjall. Met pistes tot 700 meter en een mooi pak sneeuw is er genoeg actie voor skiërs en snowboarders. Nog niet heel lang geleden is er een nieuwe lift aangelegd. Sommige jaren kan hier tot ongeveer de helft van het jaar geskied worden.

Musea

Het Akureyri art museum is een belangrijk cultureel aspect van Akureyri. Het museum organiseert geregeld evenementen voor de lokale bevolking. Het museum bevindt zich in het centrum van de stad. Er worden naast de gebruikelijke exposities ook twee keer in het jaar exposities van studenten getoond.

Er is ook een Luchtvaart museum in Akureyri. Dit museum huisvest enkele vliegtuigen van de begintijd van de luchtvaart in IJsland. Door de soms slechte bereikbaarheid door het land hebben luchtvoertuigen altijd een belangrijke rol gehad op IJsland. Zo is onder andere het eerste ambulance vliegtuig te bewonderen in het museum.

Het Akureyri museum geeft inzicht over het ontstaan van de stad en de groei door de jaren heen. Onderwerpen zoals de opkomst van industrie en de groei van de stad worden van nederzetting tot stad zijn opgenomen in de vaste exposities. Het museum heeft veel interessante voorwerpen uit de tijd van de eerste Vikingen, de Middeleeuwen en de opkomst van de industrie.

Nachtleven

Voor het nachtleven zijn een aantal gezellige barretjes te vinden, al is het aanbod uiteraard veel minder ruim vergeleken met Reykjavik. Götubarinn is een gezellige bar met veel karakter. De oude uitstraling van het gebouw doet denken aan een stad uit vroegere tijden. De bar biedt veel verschillende soorten bier aan.

Voor concerten en shows is Græni Hatturinn the place to be. Niet alleen lokale bandjes treden hier op, vanuit heel IJsland komen bands en artiesten spelen. De concertzaal is bij vele artiesten een favoriet om op te treden. Ook buitenlandse acts worden aangetrokken voor optredens.

Café Amour is de plek om heen te gaan om in het weekend te dansen. De IJslanders beginnen zelf pas laat met feesten en gaan door tot in de vroege uren. Het café is tot 4 uur geopend dus genoeg mogelijkheden om goed te feesten.

Restaurants

Voor de IJslandse keuken moet men naar Bautinn. Hier kan men typische gerechten zoals walvis, guillemot of een lokale vlees soep proberen.

Múlaberg bistro combineert de meest verse IJslandse ingrediënten met Franse, Italiaanse en Deense invloeden. Voor culinaire hoogstandjes is dit de plek om heen te gaan.

Voor een goeie ambiance en een mooi uitzicht over het fjord is een bezoek aan Strikid zeker de moeite waard. Er wordt ook nog eens uitstekend eten geserveerd.