De Westfjorden worden vaak overgeslagen door mensen die naar IJsland afreizen. Het klopt dat de Westfjorden een beetje uit de route liggen en een tijdje kosten om te doorkruisen, maar een bezoekje aan dit gebied is zeker de moeite waard. Wanneer u langs de enorme fjorden rijdt en de zonnestralen door de wolken heen neerdalen op het wateroppervlak levert dit bij elk nieuw fjord weer een magisch spektakel op.

Prachtige uitgestrekte wateren, meer regenbogen dan waar ook in IJsland en een heerlijke autorit waar u bij elk nieuw fjord Weerd de ogen zult kijken. De verlatenheid die IJsland uniek maakt is hier goed te beproeven. Dit is één van de oudste delen van IJsland.

Overal door de Westfjorden zijn thermische baden te vinden en zwembaden. Tegen een kleine vergoeding kan men hier genieten van heerlijk warm natuurlijk opgewarmd water. Vele van deze baden bieden daarnaast ook nog een spectaculair uitzicht over de fjorden.

De Westfjorden zijn zeer dunbevolkt. Hier en daar vind u losse boerderijen en huizen, maar de meeste mensen wonen in de stad Isafjördur. Wanneer u langs de fjorden rijd zult u weinig andere auto’s tegenkomen, waardoor dat heerlijke vakantiegevoel nog meer naar boven komt. Mede hierdoor is het volgens ons echt een must om de woeste Westfjorden te bezoeken.

Vogelrots Látrabjarg

Één van de hoogtepunten van de Westfjorden is de vogelrots Látrabjarg. In het meest westelijke puntje van het meest zuidelijke uitsteeksel van de Westdjorden is deze klif eenvoudig met de auto te bereiken. Hier kunt u in de juiste tijd van het jaar gigantische hoeveelheden vogels spotten. De hele klif is 14 kilometer lang en is op het hoogste punt 441 meter hoog. Ongelooflijk steil, dus geen pretje voor mensen met hoogtevrees om te dicht bij de rand te staan. De vogels die u hier kunt zien zijn onder andere de welbekende papegaaiduikers, vele verschillende meeuwen en alken. Naast de vogels biedt de klif een geweldig uitzicht over noordelijke gelegen fjorden.

Stranden

De Westfjorden heeft ook een verscheidenheid aan verschillende soorten stranden. Zwemmen in de zee is door de onaangename temperatuur niet echt aan te raden. Maar genieten van de stranden kan ook vanaf de kustlijn en door over de stranden te wandelen. In het westen zijn in de baaien kalmere stranden te vinden met een geheel andere samenstelling dan de woeste stranden aan de oostkant van de fjorden.

Dynjandi

De andere bekende trekpleister in de Westfjorden is Dynjandi. Deze waterval is naar onze mening één van de indrukwekkendste van heel IJsland. De waterval bevat meerdere niveaus en elk niveau heeft een andere uitstraling. Dynjandi mondt uit in één van de fjorden en ligt erg dicht bij de weg die langs de fjorden loopt. De waterval is tot zeer dichtbij te benaderen. U kunt de kracht van de waterval goed voelen wanneer u aan de rand van de krachtige stroom van water staat. Zeker een hoogtepunt die u niet moet overslaan.

Isafjördur

Isafjördur is een pittoresk vissersstadje wat in een baai van één van de fjorden ligt. Hier wonen de meeste inwoners van de Westfjorden. Vissersboten varen in en uit de baai, waardoor het stadje een uitstraling heeft van een expeditiestad. Er zijn hier genoeg mooie accomodaties om na een lange dag door de fjorden heerlijk uit te rusten. Wandel door het pittoreske stadje en geniet van de heerlijke sfeer die de houten huizen uitademen. In de restaurants staat vis natuurlijk als grootste aanrader bovenaan de lijst van gerechten om uit te proberen. Vanuit Isafjördur zijn meerdere excursies te boeken, waarbij de excursie naar Hornstrandir zeker een aanrader is.

Hornstrandir

Vanuit Isafjördur kunt u een excursie boeken naar Hornstrandir, het inmiddels compleet verlaten gebied Noordoostelijk in de Westfjorden. Hier leefden vroeger nog vissers en boeren, maar inmiddels is het gebied al vele jaren verlaten. De bewoners vonden het gebied te onherbergzaam en kozen eieren voor hun geld. Hornstrandir is een woest gebied, gekenmerkt door de enorm hoge kliffen aan de kustzijde. Een waar paradijs voor wandelaars. Wandel langs de enorme kliffen en waan u in een vergeten gebied. De kans dat u hier andere mensen tegenkomt dan van uw tour groep is zeer klein. Een voordeel van het wegtrekken van de mens in dit gebied is dat vooral dit gebied veel exemplaren van de bedreigde poolvos herbergt. De poolvossen komen voor door heel de Westfjorden, maar worden bedreigd door boeren die de dieren niet altijd kunnen waarderen.