Het oosten van IJsland is de meest dunbevolkte regio van IJsland. Het landschap bestaat voornamelijk uit de ruige oostfjorden. Overal langs de oostfjorden vind men pittoreske vissersdorpen. In het oosten van IJsland zijn tevens veel wandelroutes te vinden. Doordat vooral het zuiden en het gebied in de buurt van Reykjavik door zoveel toeristen bezocht wordt, wijken steeds meer mensen uit naar het oosten waar het nog relatief rustig is.

Onder de meest bezochte attracties bevindt zich onder andere het enige bos wat op IJsland te vinden is, Hallormstadur. Vanuit de grootste stad Egilsstaddir kan men door het bos rijden om de Hengifoss waterval te bereiken. Daarnaast kunnen vanuit de vissersdorpen nabij het eiland Papey tours naar het eilandje geboekt worden, waar veel soorten vogels gespot kunnen worden. In de meer landinwaartse oosterse vlakten bevind zich de hoogstgelegen boerderij Mödrudalur. In deze omgeving bevind zich tevens de enige en grootste kudde wilde rendieren op IJsland. Het plaatsje Seydisfjordur is waar de veerboot van en naar Denemarken aankomt en vertrekt.

Vissersdorpen

Het oosten van IJsland kenmerkt zich zoals gezegd door diepe fjorden. In deze fjorden liggen verschillende kleine vissersdorpen. Vanuit Djùpivogur kan het eiland Papey bezocht worden. Rond Breiddalsvik kan men goed vissen, zowel in de rivier als in het fjord waarin Breiddalsvik ligt. De regio is tevens populair onder hikers. Wanneer men niet zelf wil lopen kan dit overgelaten worden aan een paard tijdens een rit te paard. Reydarfjördur is een stadje in het langste en gelijknamige fjord. Het fjord is meer dan 30 kilometer lang. In de kleinere dorpen in het oosten is men zeer gericht op kunst. Ook muziek is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Voornamelijk rockbands zijn er tal van, maar niet alleen in het oosten van IJsland.

Papey eiland

Vanaf het dorpje Djupivogur kan een tour naar het eiland Papey geboekt worden. Het is een klein eilandje wat al een tijd niet meer bewoond is. Het is wel het enige eiland rond IJsland wat bewoond is geweest. Er bevinden zich een verlaten kerk en een oude boerderij. Men kan er rond lopen en onder andere vogelkliffen bezoeken met vele verschillende vogelsoorten. Ook zijn er zeehonden op het eiland te vinden. U kunt de oude houten kerk bekijken

Hallormstadur bos

Het enige bos in IJsland is belangrijk voor de lokale overheid om te kijken welke bomen goed gedijen in het klimaat. Er zijn verscheidene wandelroutes in het bos. Aan het bos grenst een meer. Dit alles bevindt zich in een weide vallei wat ook van veraf een mooi plaatje oplevert voor in de fotoboeken.

Hengifoss

Wanneer u vanuit Egilsstaddir het Hallormstadur bos doorkruist hebt komt u bij één van de hogere watervallen van IJsland uit. Hengifoss benodigd eerst een klim voordat u bij de waterval aan komt. Voorafgaand aan Hengifoss is eerst nog een andere waterval te vinden, genaamd Lítlanesfoss. Deze waterval kenmerkt zich door de zwarte basaltkolommen die de waterval omringen, identiek aan de waterval Svartifoss in het zuiden van IJsland. Na een verdere klim omhoog doemt dan de imposante waterval Hengifoss op met zijn lange val.

Mödrudalur

Deze boerderij ligt in de hoogst gelegen vlaktes van IJsland. In deze omgeving waant u zich compleet verwijderd van de bewoonde wereld. De eigenaren zijn erg vriendelijk. U verblijft in een charmante houten cottage of een oude plaggenhut in de moderne variant. Omringd om de boerderij is een prachtig vergezicht en tal van bergen die voor een prachtig uitzicht zorgen. Mödrudalur is tevens een uitstekende plek om ’s avonds buiten het Noorderlicht proberen te spotten doordat er geen luchtvervuiling is. De boerderij werd in 2014 elke dag door twee kleine poolvossen bezocht. Tenslotte is er de kans om vanaf de boerderij de enige kudde wilde rendieren te spotten die door het oosten van IJsland trekken. Wat ons betreft zeker één van de meest speciale plaatsen om te verblijven in heel IJsland.

Seydisfjördur

Seydisfjördur is de enige plaats in IJsland met een internationale veerboot. Veel mensen die IJsland met de motor willen ontdekken komen daarom over vanuit Denemarken met de veerboot. Rond het dorp in het gelijknamige fjord bevinden zich veel watervallen. Het dorp wordt omringd door bergen. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat Seydisfjördur zeer de moeite waard is om te bezoeken. Het dorp zelf heeft veel goed bewaarde oude gebouwen. De combinatie van het pittoreske dorp en de prachtige omgeving zorgt ervoor dat Seydisfjördur zeker de moeite waard is om te bezoeken.