Veel mensen die IJsland bezoeken blijven soms maar een week. Ondanks dat IJsland zeker veel meer te bieden heeft dan een week aan activiteiten, is er gelukkig genoeg te doen rond Reykjavik, waar ook het vliegveld in de buurt ligt. In het volgende artikel leggen we u de beste trips en activiteiten in de buurt van Reykjavik voor.

De stad Reykajvik

Reykjavik is een stad met een hele gezellige, pittoreske uitstraling. Het heeft een meer dorps uiterlijk door alle houten gebouwen. Ook is er vrijwel geen hoogbouw te vinden. De stad grenst aan de kust en de haven geeft de stad extra uitstraling. Vanaf de kustlijn kunt u uitkijken over de baai en de daarachter liggende bergen.

Er zijn veel goede restaurants te vinden in de stad en ook aan nachtleven ontbreekt het niet. Enkele van de betere restaurants zijn Ostabudin, Resto en Matur og Drykkur. Al de goede restaurants bevinden zich vrijwel allemaal langs de enige en lange winkelstraat genaamd Laugavegur. Ook de nachtclubs zijn langs deze straat te vinden.

Eén van de hoogtepunten van Reykjavik en een must see is de Hallgrímskirkja. De kerk is één van de weinige hoge gebouwen in Reykjavik. Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op de basalt rots watervallen die in Ijsland gevonden kunnen worden. De binnenkant van de kerk heeft een erg modern ontwerp.

Voor een leuke avond uit is er een gezellig hostel in het pand van een oude koekjesfabriek. De naam van het hostel is Kex, de oude naam van de fabriek. In het hostel zijn vaak optredens te vinden waar ook veel IJslanders op af komen.

Wanneer u ’s avonds of ’s nachts door de stad loopt, houd dan uw ogen af en toe gericht op de lucht boven u. Zelfs vanuit Reykjavik kunt u het Noorderlicht waarnemen, als u geluk heeft zelfs vanuit een gezellig restaurant of een sfeervolle bar.

Golden circle

De bekendste dagtrip nabij Reykjavik is de Golden Circle. In één dag bezoekt u drie van de bekendste attracties op IJsland. Vanuit de stad passeert u het nationale park Thingvellir, Geysir en de waterval Gulfoss.

In het nationale park kunt u heerlijk rondwandelen in een prachtige rotsachtige omgeving gelegen aan een meer met daaromheen groene weiden. Deze plaats is altijd van groot historisch belang geweest voor IJsland. Dit is de plaats waar de verschillende stammen bij een kwamen en waar ook het eerste parlement gesticht werd. In het park is een bezoekerscentrum en er zijn voldoende informatieborden om wegwijs te worden in de IJslandse geschiedenis en de gebeurtenissen die zich in het park afspeelden.

Geysir is de naam van een inactieve geiser waar de naam aan te danken is. In hetzelfde gebied is echter een zeer actieve geiser aanwezig die elke 5 á 10 minuten actief is. Op IJsland zijn tegenwoordig steeds minder geisers actief, vandaar dat Geysir een populaire stop is op de route naar Gulfoss.

Gulfoss is de bekendste waterval van IJsland. Niet alleen omdat de waterval dichtbij Reykjavik is gelegen en daardoor voor veel mensen bereikbaar, maar omdat de waterval zeer indrukwekkend is. Een aanrader is om Thingvellir en Geysir eerst over te slaan en erg vroeg in de ochtend van Gulfoss kunt genieten voordat alle andere toeristen deze plaats bereiken. Op de terugweg kunt u dan de rest van de Golden Circle bezoeken.

Wie echt een lange avontuurlijke dag tegemoet wil gaan kan een trip naar één ban de gletsjers boeken. Hier kunt u met een gids over de gletsjer lopen en de eigenaardige werking van de natuur leren begrijpen. Voor wat meer adrenaline is er de mogelijkheid om met sneeuwscooters over de gletsjer te racen. Op deze manier overbrugt u een langere afstand en ervaart u echt hoe massief de gletsjers zijn op IJsland.

Dagtrips vanuit Reykjavik

Vanuit Reykjavik kunnen whale watching tours geboekt worden. Vanuit de haven van Reykjavik word u meegenomen om deze grote reuzen waar te nemen in de wateren rondom Reykjavik. Zeker één van de highlights wanneer u dit nog nooit ervaren hebt. In enkele restaurants in Reykjavik wordt walvis ook als delicatesse geserveerd.

Vanuit de stad kunnen dagtrips geboekt worden naar het Snaefelsness schiereiland. Hier zult u onder andere de iconische Kirkjufell berg kunnen zien waarvan u schitterende foto’s kunt maken. Snaefelsness heeft enkele pittoreske vissersdorpjes waar u kunt vertoeven en genieten van de rust buiten de stad.

Een andere populaire dagtrip vanuit Reykjavik is die langs de zwarte stranden van Vik, de populaire waterval en het daar vlakbij gelegen gletsjermeer Jökulsárlón. Stuk voor stuk enkele van de meest populaire attracties op IJsland. Dit is een lange dag en voert u verder van Reykajvik af.

Blue Lagoon

Voor de mensen die erg genieten kunnen van een dagje spa en relaxen is er de Blue Lagoon. Deze outdoor thermische baden in de richting van het vliegveld zorgen dat u helemaal tot rust komt. In het complex bevinden zich ook sauna’s, massage faciliteiten en modderbaden. Met een prachtig uitzicht zult u in de buitenbaden genieten van prachtige baden met water met een heerlijk aangename temperatuur. Veel toeristen genieten van de Blue Lagoon voordat zij de vlucht naar huis nemen.