Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad in de wereld. In 2014 telde het inwoneraantal ongeveer 120.000, wat meer dan een derde van de gehele IJslandse bevolking is.

Reykjavik ligt aan het Kollafjördur fjord. Het ligt voor een groot deel op het schiereiland Seltjarnarnes. Het is een uitgespreide stad met zeer weinig hoogbouw.

Het ligt op ongeveer drie kwartier rijden van de luchthaven Keflavik. Shuttle bussen en taxi’s brengen u naar Reykjavik vanaf de luchthaven.

Bezienswaardigheden

Vlakbij de haven is het moderne concertgebouw Harpa te vinden. Het is de thuisbasis van het IJslands symfonisch orkest. De bouw van het gebouw werd tijdens de kredietcrisis enige tijd stilgelegd, maar uiteindelijk werd het gebouw in 2011 alsnog in gebruik genomen. Het gebouw ligt aan het water in het centrum van de stad en is meteen herkenbaar door het eigentijdse exterieur van het gebouw. Dit word gekenmerkt door vele kleine reflecterende glasramen waaruit het hele gebouw bestaat.

De bekendste bezienswaardigheid in Reykjavik is de Hallgrimskirkja. Deze kerk heeft een erg modern uiterlijk. Het is tevens het hoogste gebouw in Reykjavik. Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op de basaltrots formaties die onder andere bij de waterval Svartifoss te vinden zijn. Het enorme orgel in de kerk is van Duitse maak en de torenklok is in de Nederlandse plaats Asten gemaakt. Het interieur van de kerk heeft een erg moderne uitstraling.

Perla is een cultureel centrum aan de rand van Reykjavik. Het modern ogende gebouw was oorspronkelijk alleen als warmwater centrale gebouwd. Één van de 6 warmwater tanks is echter omgebouwd tot museum. De andere 5 tanks worden nog steeds gebruikt voor de verwarming van de stad. Het centrum is in de nacht ook een goede plek om in Reykjavik het noorderlicht te proberen te spotten bij het gebrek aan mogelijkheden om verder weg van de stad te komen.

Musea

Daarnaast zijn er enkele interessante musea te vinden. Het meest ongebruikelijk daarvan moet wel het Fallusmuseum zijn. In dit museum zijn penissen te vinden in allerlei soorten en maten. Er zijn penissen te bewonderen van 90 verschillende dieren, waaronder die van walvissen.

Het Nationaal museum vertelt over de oorsprong en kolonisatie van IJsland. Er is een permanente tentoonstelling over het ontstaan van IJsland. Aan de hand van archeologische voorwerpen en foto’s worden thema’s als arbeid, cultuur, gemeenschap, taal en wonen beschreven. Voor de liefhebbers van geschiedenis zeker één van de meest aansprekende musea in Reykjavik.

Het Reykjavik city museum geeft een beeld van het leven in Reykjavik in oudere tijden. Verklede medewerkers die ambachtelijke beroepen uitoefenen zijn hier te bewonderen. De collectie bevat daarnaast veel oude voorwerpen die een goed beeld geven van vroegere tijden.

Een museum wat u ook niet snel ergens anders vind is het Saga museum. In dit museum worden oude verhalen naverteld door middel van siliconen beelden. Zeer kenmerkend voor IJsland en een unieke ervaring om te leren over de mythes die door de jaren zijn ontstaan op het IJsland.

Voor de kunstliefhebbers zijn er meerdere musea te vinden. Het National art museum Is opgedeeld in drie verschillende locaties waar tentoonstellingen over hedendaagse kunst te vinden zijn. Onder andere de bekendste schilder van IJsland, Kjarval, word hier getoond. Daarnaast is er een locatie toegewijd aan sculpturen en beeldhouwwerken.

Daarnaast zijn de National Gallery of Iceland en het Living Art museum aanraders voor kunstliefhebbers. De Gallery toont IJslandse kunst uit de negentiende en twintigste eeuw.

Het Living Art museum toont voornamelijk experimentele en progressieve kunstwerken.

Nachtleven

Het nachtleven van Reykjavik is gemakkelijk om te ontdekken. Alle clubs en uitgaansgelegenheden bevinden zich namelijk aan of nabij de bekendste straat, Laugarvegur. Dit maakt het mogelijk om veel verschillende bars en kroegen te proberen.

Voor de liefhebbers van bier is er de Micro bar. De bar heeft tal van verschillende bieren op de tap. Een heerlijke plek om gestadig de avond door te lopen onder het genot van verschillende soorten bier.

Voor liefhebbers van live music is er Hurra. Vrijwel de hele week is er een volgeboekt programma met elke avond verschillende bandjes en muzikanten. Daarnaast zijn er af en toe stand-up comedy avonden gepland. Ook DJs worden op weekdagen geboekt om de bezoekers te vermaken.

Een goede plek om de avond te beginnen is het KEX hostel. Dit hostel is gevestigd in een oude koekjesfabriek. Het hostel heeft een prachtige bar. KEX is ook bij de lokale bevolking een populaire bestemming om gezellig te drinken en eten. Het hostel serveert uitstekende burgers. Daarnaast is er ook nog een concertzaal waar optredens worden gegeven.

Voor dansliefhebbers is er de underground club Paloma. Er wordt voornamelijk elektronische muziek gedraaid. Dit is een club waar ook al vroeger op de avond mensen bijeenkomen om drankjes te doen. Later op de avond gaan meer mensen de dansvloer op en komen de voeten van de vloer.

Restaurants

Bovenaan het concertgebouw Harpa is het trendy restaurant Kolabrautin te vinden. De keuken mixt IJslandse producten met een mediterraanse invloed. Het restaurant biedt een prachtig uitzicht over de stad, de baai en de bergen rondom Reykjavik.

DILL is wellicht Reykjavik’s beste restaurant. Het is echter een klein restaurant en dus zeer populair. Het is daarnaast alleen open van woensdag tot en met zaterdag. Op tijd boeken is hier dus echt van belang.

Wie meer van de IJslandse keuken wil proeven kan terecht bij Matur og Drykkur. Het restaurant serveert IJslandse gerechten met een moderne twist. Ook voor liefhebbers van visgerechten is het een aanrader.

Bill Clinton’s favoriete hot dog is in Reykjavik te vinden. Baejarins Beztu Pylsur heeft vier stands verspreid over Reykjavik. Vrij vertaald betekent de naam: De beste hotdog in de stad. Geen restaurant dus maar een goed alternatief voor mensen die een lekkere hap streetfood willen.