Tijdens een reis naar IJsland zult u kunnen genieten van honderden watervallen. Overal langs de rondweg zult u stromen uit de bergen zien lopen, soms wel 10 vrij dicht naast elkaar. Enkele van deze watervallen zijn echter specialer dan de rest. Wij hebben de 8 meest indrukwekkende watervallen voor u op een rijtje gezet.

8. Seljalandsfoss

Zeker één van de meer bekende watervallen van IJsland. Deze waterval zult u zeker voorbij zien komen tussen de afbeeldingen wanneer u IJsland googled. Wat de waterval verder uniek maakt is dat de achterkant van de waterval te bereiken is. Hierdoor kunt u zowel de voor- als achterkant van de waterval bekijken. De waterval is op allerlei prachtige manieren gefotografeerd. Zo kunt u de ondergaande zon in de foto krijgen van achter de waterval, wat zeer mooie foto’s oplevert. De waterval ligt in het zuiden van het land en is met een dagtour vanuit Reykjavik goed te bereiken. In combinatie met de waterval zult u het gletsjermeer bezoeken, wat erg dicht in de buurt ligt. Dit is tevens het grootste nadeel van de waterval. U zult zelden alleen zijn bij Seljalandsfoss.

7. Glymur

Voorheen de hoogste waterval van IJsland. Door de terugtrekking van de Morsárjökull gletsjer is een andere, hogere waterval ontstaan. Met zijn 196 meter is Glymur nog altijd een zeer indrukwekkende waterval. Glymur is binnen een dag vanaf Reykjavik te bereiken. Er gaat echter wel een hike voordat de waterval bereikt kan worden, maar deze hike geeft de waterval juist een extra charme. Om een goed uitzicht te krijgen op de waterval moet ook even geklauterd worden. De waterval bevindt zich echter in een prachtige en rauwe omgeving.

6. Hengifoss

Om bij Hengifoss te komen rijd u eerst door het enige bos wat IJsland officieel kent. De waterval is in het oosten van het land te vinden, dus de mensen die alleen in de buurt van Reykjavik blijven zullen deze waterval moeten missen. Mede hierdoor is een rondrit over het hele eiland toch echt aan te raden. Veel watervallen zitten verstopt, zo ook Hengifoss. Er is een heuvel opwaartse hike nodig om bij Hengifoss te komen. Voordat u bij Hengifoss komt krijgt u gratis en voor niets nog een waterval te zien, namelijk Litlanesfoss. Deze waterval is bijna net zo indrukwekkend, vooral door de basalt kolommen om de waterval heen, net als bij de waterval Svartifoss. Een stuk hogerop verschijnt dan Hengifoss. Vanaf de heuvel die u beklimt heeft u ook een uitgestrekt uitzicht over de gehele omgeving.

5. Godafossi

Deze waterval heeft een belangrijke plaats in de IJslandse geschiedenis. Hier, bij Godafoss, zou de keuze zijn gemaakt om het Christendom als geloof te verkiezen in plaats van de Noorse goden die al vele eeuwen vereerd werden. De beelden van de Noorse oudheden werden in de waterval Godafoss geworpen, waarmee het Christendom vrij baan kreeg. Deze brede waterval is erg populair, mede door de historie die er aan kleeft. Vanaf de rotsen naast de waterval kan er genoten worden van een spectaculair uitzicht over de waterval. De waterval is vrij dicht te benaderen van beide kanten van de rivier. De waterval bevindt zich in het Myvatn gebied, waar erg veel te zien valt.

4. Dettifoss

Dettifoss ligt in het noordoosten van het eiland. Het is de krachtigste waterval van Europa. De kracht van de natuur en het geluid waarmee het water naar beneden valt zal u versteld laten staan. U zult staan te schudden op uw benen door de indrukwekkende kracht van de natuur. De waterval is met zijn 44 meter zeker niet de hoogste, maar het is wel een brede waterval. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar de waterval in een unieke, rotsachtige en desolate omgeving. Vlakbij Dettifoss zijn als bonus nog de watervallen Selfoss, Hafragilsfoss en Rettárfoss te vinden.

3. Skogafoss

Skogafoss is een makkelijk te bereiken waterval. Er komen veel toeristen op af. En met goede reden. De waterval is tot dichtbij te benaderen. Het meebrengen van een poncho is hierdoor een aanrader. Het zand nabij de waterval is zwart en de rotsen groen door het mos. Hierdoor krijgt de waterval een sprookjesachtige uitstraling. Men kan omhoog lopen langs de waterval. De waterval is hierdoor ook gebruikt als filmlocatie.

2. Gulfoss

Waarschijnlijk de bekendste waterval van heel IJsland. Deze waterval is onderdeel van de Golden Circle route, waarbij ook Geysir en het Thingvellir park aangedaan worden. De waterval wordt echter gezien als het hoogtepunt van deze route. De waterval is dicht te benaderen en er is veel nevel wanneer u vlakbij de waterval staat. Een aanrader is om erg vroeg in de ochtend de waterval te bezoeken. Gulfoss is het onderdeel van de Golden Circle wat het verst verwijderd is van Reykjavik en daarom vaak als laatst bezocht wordt. Wij raden u echter aan om eerst door te rijden naar Gulfoss. Hierdoor vermijdt u om samen met hordes andere toeristen bij de waterval te staan. Een bijkomend voordeel is de opkomende zon die prachtig schijnt op het stuifwater van de waterval.

1. Dynjandi

Dynjandi is een unieke waterval. Deze waterval bevindt zich in de Westfjorden van IJsland. De Westfjorden worden vaak overgeslagen door veel toeristen omdat ze zich in een uithoek van het land bevinden. Zonde. Zonnestralen die door de wolken heen neerstrijken op de fjorden zorgen voor prachtige beelden wanneer u langs de fjorden rijdt. En opeens doemt op uw route dan Dynjandi op. Deze waterval ligt erg dicht bij de weg. Dynjandi mondt namelijk uit in één van de fjorden. De waterval is op meerdere hoogten tot erg dichtbij te benaderen. U kunt op 1 meter afstand van het naar beneden kletterende water staan. De waterval heeft een unieke vorm, waarbij de waterval op het lagere punt smaller is en bovenaan erg breed. De waterval zorgt voor prachtige foto’s, ook van verder af.