De mensen die de moeite nemen om de hele rondweg van IJsland te bereizen zullen in Noord-IJsland weer in een heel andere regio terechtkomen. Het noorden kenmerkt zich door enorme uitgestrekte vlaktes en valleien. Prachtige uitzichten over deze valleien geven een goed beeld van het boerenleven in IJsland. De valleien en vlaktes zijn gevuld met kuddes schapen, koeien en paarden.

Op de achtergrond en in de wijde verte zijn altijd heuvels en bergen te zien. Het golvende landschap wisselt zich af en toe af met een bergpas. Een deel van de rondweg zal u langs de noordelijke fjorden voeren. Het is op sommige plaatsen zelfs mogelijk om walvissen te spotten vanaf de weg, dus houd uw ogen open en af en toe gericht op het wateroppervlak van de fjorden.

Askja

Niet de makkelijkste plaats om te bereiken. De wegen naar deze vulkaan zijn slechts enkele maanden geopend in de zomer. De actieve vulkaan heeft in het verleden ervoor gezorgd dat IJslanders wegtrokken uit het gebied rond de vulkaan. Tijdens een gigantische uitbarsting werd veel van het gebied om de vulkaan heen verwoest en grote hoeveelheden vee vond de dood.

Askja bestaat uit drie calderas. De grootste is een meer van 12 km2. Daarnaast is er nog Víti, een kleiner meer met natuurlijk warm water. Het meertje is geothermisch verwarmd tot een aangename temperatuur en het is mogelijk om te zwemmen in het meertje. Het water heeft een helder groen/blauwe kleur door de mineralen in het water.

Myvatn gebied

Myvatn is de naam van een meer in deze regio waar het hele gebied naar is vernoemd. Rondom het meer zijn voldoende mogelijkheden om te wandelen. Het meer is rijk aan vogelsoorten door de hoge concentratie muggen en muggenlarven in en op het water. De naam Myvatn betekent ook “muggenmeer”.

Het gebied rondom het meer is rijk aan attracties met een hoge vulkanische activiteit. Zo bevindt zich in de buurt de Kraflavulkaan. De krater van de vulkaan is gevuld met een helder blauw water. In de buurt bevindt zich een krachtcentrale. U rijd langs de geothermische krachtcentrale wanneer u rond de Kraflavulkaan wilt lopen. Dit is één van de grotere krachtcentrales van IJsland,  dat vrijwel als enige land honderd procent hernieuwbare energie produceert.

Ásbyrgi

De Ásbyrgi kloof ligt maar een klein eindje uit de richting van de ringweg en is zeker de moeite waard om te bezoeken. De kliffen van Ásbyrgi reiken tot wel 100 meter. In het midden van de canyon bevindt zich een grote rots die ook wel “het eiland” (Eyjan) genoemd wordt. Vanaf deze rots hebben wandelaars een fantastisch uitzicht over de kloof. De vorm van de kloof heeft de vorm van een afdruk van de hoef van een paard. De legende vertelt dat het paard van Odin’s paard Sleipnir hier een eerste stap zette en daarmee de kloof vormde.

Akureyri

Akureyri is de grootste stad in het noorden van IJsland. Het ligt in het eilandfjord Eyjarfjördur en is omringd door bergketens aan beide zijden. De stad benaderen over land zowel als door de lucht zal beide keren een mooi plaatje opleveren. De stad heeft een luchthaven waardoor het noorden vanuit Reykjavik ook per vliegtuig is te bezoeken.

De stad staat bekend om de goed onderhouden tuinen rondom de woningen van de inwoners. Geen simpele taak, gezien de ligging van de stad ten opzichte van de poolcirkel. Ook de botanische tuinen in de stad zijn zeker de moeite waard. De kerk op een heuvel in de stad is ontworpen door dezelfde architect als de Hallgrímmskirkja in Reykjavik, met een eveneens futuristische uitstraling. Er zijn tal van mooie oude houten huizen in de stad te vinden. Ook een wandeling door de haven en langs de kust is zeker de moeite waard.

Húsavik

In Húsavik is er een goede mogelijkheid om walvissen te spotten. Vanuit deze plaats heeft u een goede kans om deze reusachtige zoogdieren te spotten met een dagtour met gerenoveerde traditionele vissersboten. Het charmante plaatsje heeft echter meer te bieden. In het oosten van het land ligt nog een dorpje met exact dezelfde naam.

Rondom Húsavik is voldoende te beleven. Er kan heerlijk gewandeld worden rondom het dorp of langs de kust. Vanaf de Húsavik-berg heeft u een mooi uitzicht over de omringende omgeving. In de buurt van de stad kan ook naar forel gevist worden.