Het zuiden van IJsland huisvest enkele van de meest geliefde en unieke bezienswaardigheden van IJsland. Lange zwarte stranden aan de kust, talloze watervallen in het zicht vanaf de ringweg en prachtige groene valleien. Ook zijn in het zuiden veel uitgestrekte lavavelden te vinden. Uitmondende gletsjers kunnen in het zuiden tot zeer dichtbij genaderd worden.

Qua uitvalsbasis is het dorpje Vik het meest geschikt om verschillende excursies vanuit te plannen. U rijd door prachtige landschappen met vele weiden waar de boeren het vee de vrije loop laat. Wanneer u iets verder landinwaarts gaat vanaf de ringweg zult u al snel vele verschillende geothermische gebieden tegenkomen. Nog verder landinwaarts zult u kleinere uitmondingen van de gletsjer tegenkomen die smelten op het punt waar ze contact maken met de warmtebronnen. Dit resulteert in allerlei kleine grotten van ijs en sneeuw.

Vik

Vik is een klein dorpje in het zuiden van IJsland. Het dorpje is het meest zuidelijk gelegen plaatsje van IJsland. Vanuit Vik gaan veel toeristen door naar de populaire attracties in het zuiden. Nabij Vik liggen de bekende zwarte stranden. Vanuit het dorp heeft u uitzicht op de hoge kliffen die opdoemen langs het water. Ook zijn er volop mogelijkheden in de buurt om te gaan vogelspotten. Daarnaast zijn in de buurt basaltgrotten om te verkennen.

Zwarte stranden

De zwarte stranden nabij Vik zijn een zeer geliefde trekpleister. Het strand is gevormd door zwarte korrels grof zand. Vanaf het strand zijn enkele rotspilaren te zien die opdoemen vanuit de oceaan. Rondom het strand zijn prachtige basaltkolommen te vinden langs de klif bij het strand. Daarnaast kan men de klif op lopen om het strand van boven af te bekijken. Ook zitten hier in de juiste periode veel vogels.

Seljalandsfoss

Een van de meest iconische watervallen van IJsland. Deze prachtige waterval wordt door veel toeristen bezocht. Het is daarom raadzaam om vroeg of juist erg laat de waterval te bezoeken, wanneer de meeste tourbussen nog niet gearriveerd zijn of juist al vertrokken zijn. Doordat er achter de waterval gestaan kan worden is Seljalandsfoss echter ook heel populair voor fotografen om de zonsop- of zonsondergang te fotograferen. Het is aan te raden om een poncho te dragen wanneer u de brug passeert om achter de waterval te geraken. U zult zeker nat worden. Seljalandsfoss ligt erg dicht bij de rondweg

Skaftafell en Svartifoss

Het gebied Skaftafell is sinds 2008 onderdeel van het grotere Vatnajökull nationale park. Skaftafell is het op één na grootste park. In het park zijn onder andere te vinden: de vallei Mörsárdalur, de Kristinartindar berg, de Svartifoss waterval en de gletsjer Skaftafellsjökull. Het park bevat ook een natuurlijk bos, wat op IJsland zeer zeldzaam is. In het park zijn veel verschillende wandelroutes te vinden naast de voorgenoemde bezienswaardigheden.

Een van deze routes leidt naar de waterval Svartifoss. De waterval vereist een redelijke wandeltocht om te bereiken, maar dit is het zeker waard. Svartifoss is bekend om zijn basaltkolommen rondom de waterval. Daarnaast is de omgeving rond de waterval prachtig door het zwarte zand in contrast met het groene mos op de rotswanden.

Jökulsárlón

Het gletsjermeer van Jökulsárlón is één van de drukstbezochte verschijnselen in het zuiden. Het ligt dicht langs de kust in het zuiden. Een smalle strook land is het enige wat de oceaan en het meet scheidt. Men is bezig om te verhinderen dat de oceaan en het meer in elkaar over gaan lopen. Hierdoor zou ook de ringweg onderbroken worden.

Het meer is gevuld met helder blauwe brokken ijs. Deze brokken zijn van de gletsjer afgebrokkeld en meegevoerd door de rivier. De brokken drijven uiteindelijk de zee in of lossen op in het meer. De felle kleur van de ijsschotsen en de grootte van veel van deze brokken ijs zorgt voor een indrukwekkend scenario. Het is mogelijk om met een amfibisch voertuig het meer op te gaan en zo de schotsen van nog dichterbij te benaderen.

Vatnajökull

Vantajökull is zowel de naam van het nationale park als de grootste gletsjer die op IJsland te vinden is. Eigenlijk kan dit gebied zowel onder het oosten als het zuiden van IJsland gerekend worden, door de grootte van de gletsjer. Men kan met een gids de gletsjer op lopen. Een gids is hierbij van groot belang, aangezien zich aan het begin van de gletsjer diepe kloven vormen van wel 50 meter diep. De kloven en holen zijn soms verscholen onder een dunne laag ijs of sneeuw. Ook kunnen er tours met een sneeuwscooter geboekt worden om nog verder de gletsjer op te gaan. Hiermee krijgt u een goed beeld van hoe gigantisch de gletsjer is, al zult u maar een fractie van de gletsjer over scheuren.